Çarşamba, Ocak 07, 2015

#CharlieHebdo


Kahredici birşey oldu, bir beş yıldır falan olur mu olacak mı diye beklenen, korkulan şey gerçekleşti. Charlie Hebdo'ya saldırıldı ve üç ayrı kuşaktan ünlü çizerler, neşeli, sevimli, hınzır adamlar katledilldiler. Akıl alır gibi değil...

Charlie Hebdo, yabancı düşmanlarını, bağnazlığı, sağ politikaları eleştiren bir dergidir. Derdi Müslümanlık değil bütün dinlerdir. Bilen var mı? Pek yok. Varsa yoksa iki karikatür gösteriliyor. İsrail politikalarına yönelik eleştirileri o kadar yoğundur ki, Türkiye'de o ölçüde eleştiri yapılmıyor örneğin. Kimin umurunda? Millet ciyaklıyor... Ne hakla üzülürsün Filistin'de insanlar ölürken nerdeydin filan...

Yüreğim elvermedi, tek bir görüntüye bakamadım... Sesler geliyor, birileri konuşuyor vır vır...Duydukça tepem atmaya başladı. Neredeyse herkes cinayetleri kınıyor ve ama diye başlayarak pozcu cümleler kuruyorlar, söylediklerine inanmadıklarını gösteren samimiyetsiz ifadeler sarfediyorlar...Diyorlar ki inancın mizahı olmazmış.

Niye olmaz? Bal gibi olur ve oluyor da... Türkiye'de Müslümanlık dışında diğer dinlerin mizahı yapılmıyor mu mesela... Demokrasi varsa, ki var, kanunlar çerçevesinde her türlü düşüncenin ifade edilebilmesi bir haksa, din hakkında da yazılır ve çizilir. Ceza kanunu ve ceza ile ilişkili içtihat geleneği, ayrıksı düşüncenin varlığının teminatıdır, belirleyicisidir. Charlie Hebdo, yerel mahkemelere götürülmedi mi? Eleştirileri yüzünden kendi ülkesinde eleştirilmedi mi?

Ben bir fikre katılmayabilirim, sen katılmayabilirsin ama birileri de bu fikri söyleyebilmeliler. Lafa gelince herkes bu yazdıklarımı bir ağızda sıralıyor. E peki niye inancın mizahı olmaz? Charlie Hebdo, dinlere inanmıyordu, din adamlarına inanmıyordu. E böyle diye öldürüldüler, öldürülmeyi hak mı ettiler? Öldürülünce lafı evirip çevirip su testisi su yolunda kırıldı mı diyeceğiz?

Bana bir Müslüman, Kur'an'da katli vaciptir emrini göstersin...Allahın verdiği canı alma hakkını kim veriyor bir anlatsın...

Merhamet, öğrenilen ve öğretilen bir hissiyat, ben bu memlekette merhametin öğretilmediğini düşünüyorum. Yukarda yazdığım son derece basit argümana bile sahip değil insanlar...

Çok kötü, çok üzgünüm...

"Mizah, hayatın dili, bütün seslerin en dayanıklısı. Kahkahanın patronu, özeti gözyaşının. Yasak edilenin hikâyesi."

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Sorunuza cevap mahiyetinde:

Charlie Hebdo olayı Nisa 98, Bakara 193 ve Maide 33 ayetlerine göre vaciptir, mevzubahis ayetler cinayete azmettirici niteliktedir.

Adsız dedi ki...

arkadaşım nisa 98'de ona dair bi şey yok. bakara 193te de yok. bir aşağı in bakara:194 - " siz de ona yaptığı saldırının aynıyle saldırın da ileri gitmeye Allah'tan korkun ve bilin ki Allah, takva sahipleriyle beraberdir" (elmalılı'dan)
maide 33 de doğrudan sadece ve sadece katli farz görmüyor, bunlardan birini yapın diyor. kıçınızdan fetva uydurmayın. yoksa "Yoksa size mahsus bir kitap var da oradan mı okuyorsunuz?" gölbaki meali, kalem:37

Adsız dedi ki...

Taliban,El kaide,Işıd Boko haram ,Nusra.vs bunların hepsimi anadilleri ile aynı kuranı yanlış yorumluyo yahu.Bırakalım kafayı kuma gömmeyi.68 yerde "savaş" emri veren bir kitaptan başka ne çıkarki

Adsız dedi ki...

'sadece ve sadece katli farz görmüyor'

siz de biliyorsunuz ki

'katli vacip kılıyor mu'

nun cevabı değil.

Adsız dedi ki...

maide 33'te adamin gol diyor durumu var.
"Fakat Allaha ve Resulüne harbetmeğe kalkışan ve Yer yüzünde fesada çalışanların cezası, taktil olunmalarından veya asılmalarından veya ellerinin ayaklarının çapraz kesilmesinden veya bulundukları yerden nefyedilmelerinden başka bir şey olmaz. Bu onlara Dünyada çekecekleri bir zillettir, Âhırette ise kendilerine azîm bir azâb vardır"
Elmalılı Hamdi Yazır

tam bir rahman ve rahim kokan ayet. kivirmamak gerek. adamin gol diyor.

Adsız dedi ki...

Zaten biliyordum ama özellikle tekrar bende girip kontrol ettim, haklısın. Zaten Bakara 194 de tam olarak anlatmış herşeyi.
Öncelikle umduğum şey bunun masum insanlara mal edilip çok daha fazla canın yanmaması.

Bu olaya da son derece üzüldüm, yazık oldu o insanlara. Umarım birşeyler değişir artık şu dünyada.

Adsız dedi ki...

Bakara 191: Onları nerede yakalarsanız öldürün.(kaynak kuran.diyanet.gov.tr/Kuran.aspx#2:191)
Nisa 89: Bu sebeple, onlar Allah yolunda hicret edinceye kadar içlerinden dost edinmeyin. Eğer bundan yüz çevirirlerse onları yakalayın ve bulduğunuz yerde öldürün. kaynak (http://kuran.diyanet.gov.tr/Kuran.aspx#4:89)
Tevbe 5: Haram aylar çıkınca bu Allah'a ortak koşanları artık bulduğunuz yerde öldürün, onları yakalayıp hapsedin ve her gözetleme yerine oturup onları gözetleyin. (http://kuran.diyanet.gov.tr/Kuran.aspx#9:5)

Unknown dedi ki...

ayetleri iniş sebebinden ve tarihsel, kültürel bağlamından koparıp cımbızla Kur'an'dan çekip alarak analiz yapıyorsunuz öyle mi? kolay gelsin size. bu arada beyaz adam yola çıktı bile. gelip sizi ve dininizi sivileştirecekmiş. saldırıya uğrayanlar için çok üzgünüm. müslüman dünya için ise endişeli. .

Adsız dedi ki...

yaaaaa yaaaaa. "ayetleri iniş sebebinden ve tarihsel, kültürel bağlamından koparıp cımbızla Kur'an'dan çekip alarak analiz yapıyorsunuz öyle mi? kolay gelsin size. bu arada beyaz adam yola çıktı bile."

afedersin ama beyaz adam s.ksin sizi. beyaz adam bu yoldan 400 sene önce gecti. ilk önce kendi medeniyetini düzelti ve su an o medeniyetin nimetinden yararlaniyorsun. bu ne yüzsüzlük yahu. ya kuran insan yapisidir. yanlis anlasilmaya direk müsaittir. ortacag kalintisi fikirler bütünüdür. tabi daha agresif ve barbar olacak. kuran indigi zaman dünya cicek böcek, degildi haklisiniz. su kuru kafanizin almadigi sey 2015'te hala böyle yanlis anlasilmaya müsait bir antik kavramin kusursuz sanilmasi. uyanin lan! harbiden uyanin. yanlis anlasiliyor iste!!!

Düşünüp anlasınlar diye sana da bu Kur'an'ı indirdik. Nahl 44

Biz, anlayıp düşünmeniz için onu Arapça bir Kur'an kıldık. Zuhruf 3

Andolsun biz Kur'an'ı düşünüp öğüt alınsın diye kolaylaştırdık. Kamer 22

bundan büyük yalan mi var! eger basit ve herkesce anlasiliyorsa alin iste demekki adam öldürün diyor. anlayan yeri gelince böyle anliyor. ha insani hatalara yanlis anlasilmara müsaitse demekki kusuru var ki kendi argumaniyla celisiyor. dini insan yaratti, nokta.

Unknown dedi ki...

böyle bir iddiası var belki ama hayır, beyaz adam medeniyeti düzeltmedi, insanı kapitale köle yaptı. barbar ve agresif olan insandır. siz dahi barbarlığa karşı olmak adına düşüncelerinizi ifade ederken öfkenizi kontrol edemiyor, sinkaflı sözcükler kullanıyorsunuz. velev ki dini insan yaratmış olsun, ideolojiler insanların elindeki araçlardır sadece. günümüzde insan spor adına bile barbarlık edebiliyor. ama tutup spor faaliyetlerini yasaklamıyoruz. makul olmaya çalışıyoruz çünkü. ilişkilendirmeyi yaparken akl-ı selimden yararlanıyoruz. beyaz adamdan bunca memnun birinin saldırılardan rahatsız olması çelişkili benim gözümde. zira beyaz adam gol attı. böylece elini kolunu sallayarak borusunu öttürebileceği bir saha daha kazandı orta doğu'da. din kültürel bir gerçekliktir. orta çağ barbarlığının nasıl dini hakikatlerle alakası yok idiyse, şimdi de bu barbarlığın islam diniyle alakası yok. insanın psikolojik ve sosyolojik süreçlerinden başkası değil bu yaşananlar.

Levent Cantek dedi ki...

Yazıyı yorumlara kapatıyorum...

Related Posts with Thumbnails