Salı, Ekim 17, 2017

Çizgilere Derkenar 5


Naber'in yeni sayısında Umut Sarıkaya bu defa Miguel de Unamuno'dan bir uyarlama yapmış. İlginç bir seçim olmuş, tutku öyküsüdür, garip bir aşk, enikonu narsizm anlatılır. İnsan ister istemez neden seçilmiş diye düşünüyor, uyarlama başarılı olmuş, daha doğrusu Sarıkaya hikayeyi kendi dünyasına dahil edebilme mahareti göstermiş.


Cemal Nadir çizmiş, 1938 yılından, açıkça Ramiz'i (Gökçe) eleştiriyor. Hep aynı esprileri yaptığını, bundan da gocunmadığını iddia ediyor diyelim. İki karikatüristin birbirlerini sevmedikleri nedense pek anlatılmaz...


Remzi Türemen'in ellili yıllarda Hürriyet'te yayımlanan çizgi romanından. Dizinin kahramanı Metin'e uçakta soruyorlar. "Türksünüz demek?" Konuşurlarken anlıyoruz ki meğer, Metin maceralarını filme almak isteyen Hollywood yapımcıları tarafından davet edilmiş Amerika'ya.


Para Tuzağı'nın ikinci sayısı çıkmış, mizah dergilerinin son kuşak gençlerinin çıkardığı bir dergi olması nedeniyle ilginç ama zor da bir iş...Bir kıvam tutturmak, bir hava yakalamak, kadro olabilmek öyle kolay değil... Derginin yükünü Cihan Kılıç çekiyor. Sokak Dövüşçüsü'yle güzel hikaye çıkarmış örneğin. Nisan Hakan'sa "cartoon net" işlerine devam etmiş, ön sayfalara konmuş...Hortlak havasından kurtulsalar sanki daha iyi olacak...


Yakınlarda okuduğum en güzel biyografik western...Siyah beyaz olan albüm, üç yüz elli sayfanın üstünde bir "tosuncuk"

Valentine, manga havasında bir frankofon. Genç kız ergenliği üstüne...Avrupa'da yayınlanan benzer nitelikli mangaların aksine mahcup ve ölçülü...Dört albümünü okudum ve her biri doksan sayfa civarında renkli...Devam edecek gibi duruyor. Bana Türkçede de yayımlanabilir geldi.

Louca'yı sona sakladım, artık pek üretilmeyen futbol çizgi romanlarının en yenisi olabilir. Genel hikayesi ve komikliğiyle çocuksu demek gerekiyor. Bana çizgi roman okuru, "artık" o kadar çocuk gibi gelmiyor.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ğüstad umud sarıkaya'nın dergisinin son sayısının kapak görselinde, gülü seven dikenine katlanır altmetnini okumladım. para tuzağı da fena değil, haftalık dergiler bidmiş resmen.

Related Posts with Thumbnails