Pazar, Temmuz 17, 2016

Okumuşların Şerri


Dünya basınında Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili yorumlarda dikkat çekici bir eğilim var, anlıyorsunuz ki, kimse şaşırmamış. Ortadoğu'nun içinde bulunduğu kaosun bir parçası olarak görülüyor olup bitenler. Diğer yandan sivillerin askerlere yönelik uyguladığı şiddete, linç eylemlerine, görüntülü gösterilere, darbe olup olmamasından daha fazla şaşırıldığını söylemek lazım. 

Darbe girişimini önemsemeyip, linçci kalabalığa odaklanmaları, başta tuhaf gözüküyor ama oradaki gündelik algı, kültüre ve eğitime dayalı birikime göre çok da normal bunlar. Üstüne, IŞİD eylemlerinin getirdiği korkuyu ekleyin, tek tek soğukkanlıklıla katledilen sivilleri hatırlayın. O görüntülere bakarken IŞİD'i hatırladıklarını anlayacaksınız.

Veya...
Türkiye'de darbecileri,  ite kaka ekranlara çıkarmak, hırpalandıklarını, dayak yediklerini sakınmadan göstermek "yüreklerin yağını erisin" diye yapılıyor olabilir ama bu bir Avrupalıyı, bir yabancıyı dehşetle düşürür. 

Beni de düşürüyor, ben bunun için eğitim aldım, Türkiye'de öğrettiler bana bunu. Okullarda, kitaplarda, camiilerde vicdanı ve aklı eğitirken bana bunun yanlış, ayıp, günah, yakışıksız olduğunu, suç olduğunu söylediler. Tartıştırdılar bana bunu. Ders aldığım gibi ders de verdim bu konuda. 

Geçenlerde bir iki nedenden ötürü sayısız kavga videosu izledim, genç kızlar, genç erkekler, yoksullar birbirlerini dövüyor, küfrediyor, kahrediyor, arkadaşları da feyse koymak için onları kaydediyorlardı. Öyle üst üste geldi ki, tankların üzerinde selfie çeken, askerleri döverken kayıt yapanlar çok benzeştiler. 

Bugün, çatışmalar sırasında talihsizce ölenlerden ikisinin cenaze namazında imam, cemaate, Türkiye'ye, bize, okumuşlara, okumamışlara afur küfür seslendi: "Allah'ım bizi okumuşların şerrinden koru". 

Ne diyelim, cahilmiş, tek kitap okumuş, onu da anlamamış, heyhat, adam imam, o dediğinden nefret çıkıyor, ayrımcılık çıkıyor, cehalet çıkıyor, aktüele oynuyor, umurunda değil. Sorumsuzluğunun farkında bile değil. 

İmamın aksine okumuşların tüylerini diken diken eden şeyse şu, görüntülerdeki linçci kalabalık pek okur yazar ve ne yaptığını bilen bir kalabalık gibi durmuyor. Yapıp ettiklerinin, kaydettiklerinin suç, günah ve vicdansızca olduğuyla ilgilenmiyorlar, vurup kırarken feysbukta alacakları beğeniyi  hesap ediyorlar. Kendilerini önemli hissettikleri bu hayati zamanın resmini, kaydını istiyorlar. Biri çektikçe, kamerayı gördükçe coşuyorlar.

"Eğer yeryüzündekilerin çoğuna uyarsan, Seni Allah'ın yolundan saptırırlar."

Şer gelecekse bana, yeryüzü nedir, çoğunluk nedir, kitapta ne yazıyor bilen, okuması olan birinden gelsin, hiç olmazsa hasbihal ederiz, birlikte utanırız bu vasatlıktan.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

"Ne diyelim, cahilmiş, tek kitap okumuş, onu da anlamamış."
Bence gayet iyi anlamış...
Selamlar
Mehmet Anıl

Related Posts with Thumbnails